Duik in de onderwaterwereld
1 t/m 5 maart 2018

Zandhaastrofee

Ieder jaar, op de vrijdag van de Lentetuin Breezand, wordt de soortenkenniswedstrijd om de Koopman & Co Zandhaastrofee gehouden. Gewassen en cultivars die op de Lentetuin Breezand worden getoond passeren de revue, maar dan zonder naam! Als deelnemer wordt u uitgedaagd de juiste naam bij de juiste cultivar te plaatsen. Meedoen kan op zeven verschillende onderdelen: tulpen, narcissen, hyacinten, lelies, bijzondere bolgewassen bloeiend, bijzondere bolgewassen droog en calla.

De absolute hoofdprijs: de Koopman & Co Zandhaastrofee

Echte kenners strijden mee om de absolute hoofdprijs: de Koopman & Co Zandhaastrofee. Hiervoor dient men aan minstens vier van de zeven onderdelen mee te doen. Wanneer op meerdere onderdelen wordt meegedaan, dan vallen de slechtste onderdelen automatisch af. Tevens kunnen groepen of bedrijven deelnemen aan de bedrijven-trio-competitie. Met een team van drie personen doet ieder lid aan een verschillend onderdeel mee. Deelname aan de Zandhaastrofee is gratis. Er wordt gewerkt met een seniorengroep en een juniorengroep (t/m 20 jaar). De wedstrijd op de vrijdag duurt van 14.00 uur tot 21.00 uur. Voor de winnaars van ieder onderdeel zijn diverse prijzen beschikbaar gesteld. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats op maandag om 19.30 uur, de slotavond van de Lentetuin Breezand.

Historie

De Zandhaastrofee is omstreeks 1970 opgericht door Jaap Nijssen en Leo Roozen en in samenwerking met de KAVB van Haarlem e.o. De wedstrijd en hoofdprijs zijn vernoemd naar een bekende molen ‘Sandhaas’ uit Santpoort. In 1985 werd door het bestuur van de Lentetuin Breezand het idee geopperd de wedstrijd te verplaatsen naar Breezand. Met de verhuizing mocht de naam Sandhaas niet meer gevoerd worden, dus werd deze gewijzigd in Zandhaas. In 1997 werd het bestuur van de Tulpenkeuring Breezand benaderd om de kar te trekken ten behoeve van de organisatie van de Zandhaastrofee. Dit doen zij – in samenwerking met vele vrijwilligers – nog steeds.

De organisatie van de Zandhaastrofee is in handen van Tulpenkeuring Breezand.