Logo

Zon, zee, strand op de Lentetuin Breezand
27 februari t/m 2 maart 2020

Zandhaastrofee

Op de zaterdag van de Lentetuin Breezand, wordt de soortenkenniswedstrijd om de Koopman & Co Zandhaastrofee gehouden. Gewassen en cultivars die op de Lentetuin Breezand worden getoond passeren de revue, maar dan zonder naam! Als deelnemer wordt u uitgedaagd de juiste naam bij de juiste cultivar te plaatsen. Meedoen kan op zes verschillende onderdelen: tulpen, narcissen, hyacinten, lelies, bijzondere bolgewassen bloeiend en calla’s.

De wedstrijd

Voor velen is het lastig om alle namen van de diverse cultivars te onthouden. Daarom onthult de organisatie bij elk onderdeel een aantal namen aan de deelnemers. Een voorbeeld voor de categorie lelies: er worden in totaal 28 verschillende lelies getoond. Bij de eerste tien cultivars krijgt de deelnemer tien namen. Aan de deelnemer de taak om de juiste naam en lelie te combineren. Bij de volgende vijftien lelies moet de deelnemer de lelienaam op basis van vakkennis kunnen herkennen en noteren. Voor de echte kenners is er een barrage (deze cultivars staan niet altijd op de Lentetuin) van drie lelies toegevoegd. Bij de barrage moeten de deelnemers ook zelf de naam noteren. Bij de overige onderdelen worden het volgende aantal namen aan de deelnemers onthuld: tulp – vijftien stuks, calla – tien stuks, narcis – vijftien stuks, hyacint – vijftien stuks, bijzondere bolgewassen bloeiend – vijftien stuks.

De absolute hoofdprijs: de Koopman & Co Zandhaastrofee

Echte kenners strijden mee om de absolute hoofdprijs: de Koopman & Co Zandhaastrofee. Hiervoor dient men aan minstens vier van de zeven onderdelen mee te doen. Wanneer op meerdere onderdelen wordt meegedaan, dan vallen de slechtste onderdelen automatisch af. Deelnemers die niet aan vier maar aan drie verschillende onderdelen meedoen, kunnen de Promo Divison prijs winnen. Tevens kunnen groepen of bedrijven deelnemen aan de bedrijven-trio-competitie. Met een team van drie personen doet ieder lid aan een verschillend onderdeel mee. Deelname aan de Zandhaastrofee is gratis. Er wordt gewerkt met een seniorengroep en een juniorengroep (t/m 20 jaar). De wedstrijd op de zaterdag duurt van 11.00 tot 15.30 uur. Voor de winnaars van ieder onderdeel zijn diverse prijzen beschikbaar gesteld. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats op maandag om 19.30 uur, de slotavond van de Lentetuin Breezand.

Historie

De Zandhaastrofee is omstreeks 1970 opgericht door Jaap Nijssen en Leo Roozen en in samenwerking met de KAVB van Haarlem e.o. De wedstrijd en hoofdprijs zijn vernoemd naar een bekende molen ‘Sandhaas’ uit Santpoort. In 1985 werd door het bestuur van de Lentetuin Breezand het idee geopperd de wedstrijd te verplaatsen naar Breezand. Met de verhuizing mocht de naam Sandhaas niet meer gevoerd worden, dus werd deze gewijzigd in Zandhaas. In 1997 werd het bestuur van de Tulpenkeuring Breezand benaderd om de kar te trekken ten behoeve van de organisatie van de Zandhaastrofee. Dit doen zij – in samenwerking met vele vrijwilligers – nog steeds.

De organisatie van de Zandhaastrofee is in handen van Tulpenkeuring Breezand.