Naar de inhoud Naar de footer Tickets

Historie

Op 5 maart 1981 gebeurde er iets moois in Breezand: de eerste Bolbloemenshow Noordelijk Zandgebied werd gehouden in de Hobaho-hal aan de Zandvaart. De show was het resultaat van 12 gedreven en toegewijde vaklui, die geloofden in de kracht van dit gebied als toonaangevend in de sector. Zij vonden dat de kop van Noord-Holland groot genoeg was voor een eigen bolbloemenshow. En zij hebben gelijk gekregen. Het Noordelijk Zandgebied is uitgegroeid tot het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld.

Tijd voor zelfstandigheid

De derde en de vierde editie van de show werden al op het ZAP-complex gehouden, de huidige locatie van het evenement. Het onderkomen was echter nog de toenmalige luchthal van ZAP. Ten opzichte van de Hobaho-hal was dit al een aanzienlijke verbetering qua ruimte en licht. Dit had ook duidelijk een gunstige uitwerking op de kwaliteit van de show. In de eerste jaren werden naast de bloemen ook al heel voorzichtig wat televisies en stereotorens tentoongesteld, totdat de bestuurders besloten dat het tijd was voor een volwaardige en zelfstandige EXPO.

De Gouden stap

Voor de show van maart 1985 was de Zwaluwvluchthal beschikbaar. Een grote en gewaagde stap om hier het onderkomen te zoeken. Bestuurders uit die tijd bekennen achteraf dat ze best wel eens bedenkingen gehad hebben bij de overstap. Hoe gaan we het organiseren, wie gaat het werk doen en hoe krijgen we in vredesnaam die gigantische hal vol? Gelukkig heeft de Lentetuin altijd kunnen beschikken over een leger aan vrijwilligers. Uiteindelijk bleek de hoeveelheid werk geen probleem. En enthousiast gemaakt door de successen uit het verleden groeide het aantal inzenders ook sterk. De grote gewaagde stap bleek een gouden stap te zijn. Het was ook het jaar waarin de Stichting Bolbloemenshow Noordelijk Zandgebied werd omgedoopt tot Stichting Lentetuin Breezand.

Groei

De daaropvolgende jaren groeide de show uit tot een professioneel podium voor bloembollenkwekers uit het Noordelijk Zandgebied om te laten zien wat zij in huis hebben. Verschillenden prominenten en bekende Nederlanders hebben in de tussentijd de Lentetuin Breezand bezocht. Een hoogtepunt was het bezoek van destijds Hare Majesteit Koningin Beatrix. Dit was in 2005 tijdens het 25-jarig jubileum van de Lentetuin Breezand. Bij het 35-jarige jubileum kwam daar nog een hoogtepunt bij. In 2015 opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de Lentetuin.